Fredagstrött

Det är redan fredag igen. Skönt, för jag känner mig väldigt trött. Jag ska dock nog inte lata mig så mycket i helgen. Planen för i morgon är att som vanligt träna på förmiddagen och sedan kanske hjälpa en kompis att flytta. På att-göra-listan för helgen står även tvätta och städa, så jag kommer inte att vara helt sysslolös.  :/  Får se om jag hinner lägga några bitar på 3000-bitarspusslet också. Men att gosa med kissarna är ju definitivt ett måste.  :)

Två månader

I dag är det två månader sedan Ryssland invaderade Ukraina. Två månader med konstanta bombningar och missilattacker mot Ukrainska byar och städer. Fem miljoner människor som har flytt till andra länder, drygt 7 miljoner människor på flykt inom Ukraina, många många tusen oskyldiga människor som har dött och skadats, städer och byar där mer än 90% av bostäder och andra byggnader har jämnats med marken, och de ryska krigsbrotten radas upp ett efter ett.
Den maktkåta galningen i Ryssland trodde att det skulle vara en enkel sak att ta över Ukraina och att det skulle vara gjort på ett par dagar. De demokratiska länderna i Europa och resten av västvärlden pumpar in både ekonomiskt stöd och militärt stöd i form av olika vapen till Ukraina. Men det är det ukrainska folket som är helt otroliga med sin enorma kämparglöd och som har lyckats att stå emot i två månader hittills.
Det är tyvärr inte bara människor som drabbas av krig. Just nu är det hundratusentals djur som är i nöd i Ukraina. De är kvarlämnade, hemlösa, skadade, svältande, frusna och rädda. Väldigt många av dem riskerar att gå en plågsam död till mötes och alldeles för många djur har redan dött på grund av det som händer där nu.
Nästan ända sedan krigets första dag har jag känt att jag borde vara där och hjälpa djuren. Det är väldigt många organisationer, både inhemska och internationella, som är på plats både i Ukraina och i länderna som gränsar till Ukraina. De hjälper djur, de räddar djur, de evakuerar djur, de levererar mat, mediciner och sjukvårdsutrustning till djurhem, djurparker och människor som tar hand om djur, de hittar befintliga ägare till djur och de hittar nya ägare till djur. Jag borde också vara där. Jag borde också hjälpa till. Jag borde också göra något meningsfullt.  :(

Försökte att prata ukrainska

I dag hade vi vår andra Ukraina-patient på jobbet. Det var en katt som skulle kollas och den här gången fick jag vara med eftersom jag nu har fått mina två rabiesvaccinationer. Men man måste ändå vara försiktig för om man blir biten, nafsad på eller slickad på över ett litet sår av en potentiell rabiessmittad patient så måste man åka direkt till akuten trots att man är vaccinerad. Så när jag skulle ta blodprov på kissen och han blev lite irriterad så var det bara att hoppas på att hinna bli färdig utan att bli biten.  :/  Men allt gick bra den här gången.
Jag försökte prata lite ukrainska med djurägarna. Det gick ju sådär. Jag läste ryska på gymnasiet men "Vad heter du? Jag heter Pia." är nästan det enda som jag kan säga på ryska. Däremot kan jag läsa och tyda det kyrilliska alfabetet. Jag har dock lärt mig att ryska och ukrainska inte är så lika varandra, bara till ungefär 30%, så ryskan hade nog inte hjälpt mig så mycket ändå. Jag försöker att lära mig lite ukrainska med hjälp av en av våra veterinärer som är från Ukraina, för jag tycker att det vore roligt att kunna säga något till flyktingarna på deras eget språk när de kommer till oss med sina djur.
Jag jobbade med vår ukrainska veterinär i dag så han pratade enkelt med kattens ägare och själv krystade jag fram några enstaka ukrainska ord som jag har lärt mig. Men de log lite uppskattande då i alla fall.  ;)

Fullt upp i påsk

Fyra dagar ledigt utan att sitta hemma och inte ha något att göra; jag har haft fullt upp.
På långfredagen körde jag ett BodyCombat-pass på förmiddagen och kämpade lite med 3000-bitarspusslet på eftermiddagen och kvällen.
Påskafton tillbringades "hemma" med påskmarknad och påsklunch hos kusin.
I går var jag ute på en liten turné där jag först hälsade på lite släkt som jag inte träffar så ofta och sedan var jag ute på landet hos min vän Eleonor och hennes familj.
I dag hälsade jag på min mormor på sjukhuset igen. Nej, hon är inte kvar, hon är tillbaka där. Den här gången med en spricka i höften, men hon mår trots sin ålder ganska ok.  :/
 
Nu ska jag sova och ladda inför en ny jobbvecka. Den är ju i alla fall en dag kortare eftersom det var röd dag i dag.  :)

Färdigvaccinerad igen

I dag fick jag min andra rabiesvaccination. Nu är jag färdigvaccinerad för den här gången men påfyllning behövs i framtiden om jag kommer att befinna mig i situationer där jag riskerar att utsätta mig för rabies. Det känns i alla fall skönt att vara färdig för tillfället; nästa vecka kommer eventuellt vår andra patient från Ukraina till jobbet och då behöver jag inte hålla lika stort avstånd som till den första patienten vi hade.  :o)
 
I morgon är sista arbetsdagen för veckan, sedan är det påskledigt i fyra dagar. Det ska bli så skönt med en långhelg.  :)

Step och sjukhusbesök

I fredags inleddes helgen med ett Step-pass efter jobbet. Jag brukar vanligtvis inte träna på fredagar men det var ett extrainsatt pass och eftersom det var Step som är så kul så ville jag självklart vara med på det.  :)
I helgen har det blivit ganska mycket pussel-tid. Just nu håller jag på med ett 3000-bitars och det går inte så fort. Men det är roligt.  :/
I dag var jag på sjukhuset och hälsade på min mormor som har varit där sedan i tisdags. Tanken var att hon kanske skulle få åka hem igen efter helgen, men hon blir eventuellt kvar några dagar till. Om hon fortfarande är kvar på onsdag när jag är ledig så hälsar jag nog på henne då igen.
I morgon ska jag jobba hemifrån. Sovmorgon på en jobbdag = lyx!  :)

Första flyktingpatienten

Besöket hos optikern i går gick bra. Vi gjorde om allt som vi gjorde för två veckor sedan för att se om något hade förändrat sig sedan förra gången. Det hade det inte, så det var ju bra.
I går gjorde vi även några andra saker, bland annat togs bilder på ögonbotten. De bilderna skickas till en ögonläkare som ska titta på dem, så det tar ett tag innan jag får svar på om det syns något avvikande på dem.
Vi gjorde också en ordentlig synundersökning. Det visade sig att min syn på höger öga har blivit bättre(!), så det är inte så konstigt jag upplever att jag ser mycket sämre nu för styrkan i mina linser och glasögon stämmer ju inte alls längre.
Så nu ska jag prova några andra linser som jag förhoppningsvis kommer att se bättre med och så har jag ett återbesök inbokat om några veckor.
 
I dag hade vi vår första patient från Ukraina på jobbet. Det var en hund som behövde kollas upp så att den hade giltiga dokument, rabiesvaccination, pass och id-chip som är ett krav för att få komma in i Sverige.
Jag fick tyvärr inte vara i närheten av hunden eftersom jag inte är rabiesvaccinerad. Vi bör vara det för vår egen säkerhet. Ukraina är nämligen ett högriskland för rabies och om vi ska kunna ta emot de husdjur som har tagits med på flykten från kriget där så bör vi vara vaccinerade mot rabies för att inte riskera att bli smittade om det skulle visa sig att ett husdjur är rabiessmittat.
Jag ska få min första rabiesvaccination av två i morgon.  :/

Till optikern i morgon

Två BodyCombat-pass, lite städning, lite pussel och en massa gos med kissarna i helgen. Den svishade förbi lika fort som vanligt.
I morgon ska jag på återbesök hos optikern efter jobbet. Då ska vi göra fler tester på mitt vänstra öga och även en ny och ordentlig synkoll på båda ögonen. Jag märker ju att synen har blivit sämre, frågan är hur mycket sämre?  :/

RSS 2.0